Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΛΩΣΣΟΜΗΧΑΝΗΣ

     Η χωρητικότητά της είναι 35 αυγά κότας (μετά την αναβάθμιση 36 αυγά μεγάλου μεγέθους πχ κότας, πάπιας, χήνα κλπ ή 144 μικρού μεγέθους πχ ορτυκιού).
     Το γύρισμα των αυγών γίνεται αυτόματα.
     Η μηχανή στήθηκε σε ένα παλιό πλυντήριο πιάτων (αξία 0€). Αφού αφαιρέθηκαν όλοι οι μηχανισμοί, πλύθηκε και απολυμάνθηκε.
     
 
     Εξωτερικά οι μεταλλικές επιφάνειες καλύφθηκαν με φελιζόλ (αξία 0€) πάχους 1,5 εκατοστών για να περιοριστούν οι θερμικές απώλειες. Η τοποθέτηση του φελιζόλ έγινε με ταινία διπλής όψης (αξία 0,40€) και η σύνδεση ανάμεσα στις πλάκες του φελιζόλ με ξυλόκολλα (αξία 0€).
 


  Στην πρόσοψη της μηχανής υπάρχει ο θερμοστάτης μηχανικός (αξία 12€) (αντικαταστάθηκε από ηλεκτρονικό), ένας χρονοδιακόπτης (αξία 5€) (αφαιρέθηκε), και ένας διακόπτης κούνιας (αξία 0,10€).

ΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ


     Εδώ φαίνονται στο κάτω μέρος της μηχανής: Α ο μετασχηματιστής 12V για το ανεμιστηράκι, Β ο θερμοστάτης (αντικαταστάθηκε από ηλεκτρονικό), Γ ο χρονοδιακόπτης (αφαιρέθηκε), Δ ο διακόπτης κούνιας, Ε ο θερμοστάτης του πλυντηρίου για το ζεστό νερό (δεν χρησιμοποιείται).

Ο μετασχηματιστής 12V

Ο θερμοστάτης. Στο κάτω μέρος ανάμεσα στις δύο επαφές διακρίνεται ένα κόκκινο βιδάκι. Από εδώ μπορείτε να αυξήσετε την ευαισθησία του θερμοστάτη (αντικαταστάθηκε από ηλεκτρονικό). 
Ο χρονοδιακόπτης (αφαιρέθηκεκαι ο διακόπτης κούνιας. Ο διακόπτης κούνιας διακόπτει το ρεύμα προς το χρονοδιακόπτη ώστε να μην έχουμε κίνηση στα αυγά.

O θερμοστάτης του πλυντηρίου για το ζεστό νερό (δεν χρησιμοποιείται)

ΤΟ ΠΙΣΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ

     Εδώ φαίνονται στο πίσω μέρος της μηχανής: Α το ρελέ (αφαιρέθηκε), Β η αντίσταση για το ζεστό νερό (αντικαταστάθηκε από εξωτερικό υγραντήρα), Γ ο κινητήρας (αφαιρέθηκε).



Το ρελέ (αξία 32€) (αφαιρέθηκε). Το ρελέ σε συνδυασμό με το χρονοδιακόπτη και τον κινητήρα κινούν τα αυγά.


Η αντίσταση του πλυντηρίου από το εσωτερικό. Διαπίστωσα ότι όταν το νερό είναι ζεστό έχω καλύτερα επίπεδα υγρασίας. Έτσι κράτησα την αντίσταση του πλυντηρίου (αξία 0€) (αντικαταστάθηκε από εξωτερικό υγραντήρα).

Ο κινητήρας (αξία 0€) (αφαιρέθηκε). Είναι ένα μοτεράκι 220V από μια καμένη θερμάστρα αλογόνου. Έχει αργή κίνηση με ταχύτητα 3 στροφές το λεπτό.

ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ


     Εδώ φαίνεται το εσωτερικό της μηχανής. Από πάνω προς τα κάτω διακρίνονται:
  • Το ανεμιστηράκι 12V από παλιό υπολογιστή (αξία 0€).
  • Οι θήκες για τα αυγά κατά τη διάρκεια της επώασης. Φτιάχτηκαν από σκληρό κουνελόσυρμα 2*1 (αξία 4€ το τ.μέτρο) (Αντικαταστάθηκαν με πλαστική θήκη 36 αυγών κότας ή 144 αυγών ορτυκιού με μοτέρ 220V και χρόνο πλήρους κίνησης 4 ώρες).
  • 2 διακόπτες για εναλλαγή της κίνησης (αξία 2*3,5€) (αφαιρέθηκαν).
  • Το ταψάκι για την εκκόλαψη των αυγών. Φτιάχτηκε από σκληρό κουνελόσυρμα.
  • Ο φωτοσωλήνας (αφαιρέθηκε).
Το ανεμιστηράκι 12V. Πίσω από αυτό φαίνεται η αντίσταση σιλικόνης, 2 μέτρα μήκος, από την πόρτα παλιού ψυγείου (αξία 0€). Το ανεμιστηράκι δουλεύει συνεχώς και στέλνει τον αέρα προς την αντίσταση και το πίσω τοίχωμα. Η αντίσταση λειτουργεί με το θερμοστάτη.

Οι θήκες των αυγών (αντικαταστάθηκαν).

 
Το ταψάκι για την εκκόλαψη των αυγών. Είναι φτιαγμένο έτσι ώστε οι νεοσσοί να μη μπορούν να πέσουν στο κάτω μέρος της μηχανής και είναι καλυμμένη με λεπτή σήτα ώστε να μη πέφτουν τσόφλια και λερώνουν.

Διακόπτης ένας σε κάθε πλευρά για τον τερματισμό και εναλλαγή της κίνησης (αφαιρέθηκαν)

Ο φωτοσωλήνας. 2 μέτρα φωτοσωλήνα με LED και περίβλημα σιλικόνης από παλιό Χριστουγεννιάτικο διακοσμητικό (αξία 0€). Είναι συνδεμένος παράλληλα με την αντίσταση σιλικόνης και κρατά σταθερή θερμοκρασία.  (αφαιρέθηκε γιατί με τον ηλεκτρονικό θερμοστάτη διαπιστώθηκε οτι η θερμοκρασία δεν έχει ανάγκη σταθεροποίησης).

ΑΕΡΙΣΜΟΣ

     Για τον αερισμό του εσωτερικού χώρου έχει ανοιχτεί χαμηλά στο δεξιό τοίχωμα τρύπα 14 χιλιοστών. Στο πίσω τοίχωμα ψηλά έχει ανοιχτεί τρύπα 14 χιλιοστών.

ΥΓΡΑΣΙΑ

     Στο δάπεδο της μηχανής σχηματίζεται ένα σκαφάκι που καλύπτεται από μεταλλική σήτα. Μέσα υπάρχει αντίσταση για να ζεσταίνει το νερό καθώς και θερμοστάτης που κλείνει στους 70 βαθμούς Κελσίου. Η μηχανή χωρίς νερό έχει υγρασία 50-55%. Όταν προσθέσω νερό ανεβαίνει στο 70-75%. (δεν χρησιμοποιείται, αντικαταστάθηκε από εξωτερικό υγραντήρα)
 


ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΕΣ

Συνδεσμολογία κινητήρα (καταργήθηκε)

Συνδεσμολογία θερμαντικών στοιχείων

34 σχόλια:

  1. Φίλε για χαρα. Σκοπεύω να φτιάξω μια (εχω ήδη φτιάξει και τη χαρισα και δουλευε με λάμπα και τα μονα ηλεκτρονικά ηταν ο θερμοστατης και το γυρισμα των αυγών). Εχω το ιδιο πληντηριο (morris) και ειναι παροπλισμένο αν και δουλεύει οπότε θα το εκμεταλλευτώ όπως εσύ. Δεν καταλαβα τι είναι η αντισταση σιλικονης που λες.... θα ήθελα τη βοηθεια σου

    ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση.
      Η αντίσταση σιλικόνης δεν είναι τίποτε άλλο από ένα λεπτότατο καλώδιο περασμένο σε κάλυμα σιλικόνης.
      Μπορείς να το βρεις όπως εγώ στην πόρτα παλιών καταψυκτών κάτω από το πλαστικό που περιβάλλει την πόρτα ή μπορείς να το βρείς στο εμπόριο πχ http://www.toulias-eshop.gr/product.asp?catid=2923. Με λίγο ψάξιμο μπορείς να βρεις σε πολύ χαμηλή τιμή.

      Διαγραφή
  2. Τι ποσοστά επιτυχίας έχεις;
    Επίσης τι κατανάλωση ρεύματος έχει σε 21 μέρες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιώργο
      Τα ποσοστά επιτυχίας που είχα τις 2 φορές που έβαλα αυγά ήταν λίγο πάνω από 80%.
      Για να το πετύχω όμως πρέπει να σου πω ότι:
      α. Η μηχανή ήταν καθαρή και απολυμασμένη.
      β. Οι φωλιές στο κοτέτσι είχαν καθαριστεί καλά και είχε μπει καθαρό και πολύ άχυρο.
      γ. Τα αυγά ήταν το πολύ 7 ημερών, καθαρά και όσα ήταν λερωμένα καθάρισα το κέλυφος με ένα ξυραφάκι.
      δ. Τα αυγά πριν μπουν στη μηχανή καπνίστηκαν με διάλυμα φορμόλης και περμαγκανάτ.
      ε. Από τη στιγμή που μπήκαν στη μηχανή δεν τα ακούμπησε κανείς με γυμνά χέρια.
      Την κατανάλωση δεν την έχω μετρήσει αλλά μιάς και χρησιμοποιώ ρεύμα από το σπίτι δεν είδα καμιά διαφορά στο λογαριασμό μου, Κάποια στιγμή όμως τώρα που θα ξαναβάλω θα το κάνω και αυτό.

      Διαγραφή
    2. Μπορείς να περιγράψεις τον τρόπο του καπνίσματος των αυγών;
      Τα έκανες σε άλλο κουτί; μέσα στην μηχανή;

      Διαγραφή
    3. Το κάπνισμα το κάνω σε ξεχωριστό μέρος. Έχω φτιάξει ένα ξύλινο μπαούλο 1 m3 και εκεί καπνίζω τα αυγά. Η αναλογία που χρησιμοποιώ είναι 2:1 δηλαδή 42,66 cc φορμόλης και 21,33 g KMn04 για το 1 m3 χώρου. Υπάρχουν βέβαια διάφορα σκευάσματα ακόμα και σε μορφή σπρέι, μια ερώτηση σε κτηνιατρικά είδη ίσως σε βοηθήσει.
      Πρώτα τοποθετείς το υπερμαγγανικό κάλιο και μετά η φορμόλη, ποτέ το αντίθετο. Μετά το τέλος του καπνισμού πρέπει να μένει ως υπόλειμμα μια καστανόχρωμη σκόνη. Αν είναι κόκκινη, σημαίνει ότι το υπερμαγγανικό κάλιο ήταν πολύ. Αν το υπόλειμμα είναι υγρό, σημαίνει ότι το υπερμαγγανικό κάλιο ήταν λίγο.

      Διαγραφή
    4. Σε ευχαριστώ πολύ. Κάπου διάβασα πως το κάπνισμα είναι για 20 λεπτά της ώρας.
      Ισχύει αυτό;

      Διαγραφή
    5. Να σου πω την αλήθεια εγώ τα αφήνω περίπου μισή ώρα και παραπάνω κάποιες φορές γιατί ταυτόχρονα κάνω άλλες δουλειές και συνήθως τα ξεχνάω μέσα στο καπνιστήριο.:)

      Διαγραφή
  3. πολυ καλη δουλεια φιλε μου! μπορεισ να μου δωσεις τα στοιχεια του ρελε για να τον αγοραω?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Γιώργο
      Χρησιμοποίησα το AEG VI2224MU (666790), πιθανόν να βρεις και άλλα σε χαμηλότερη τιμή. Αν έχεις κάποια γενικότερη απορία εδώ είμαι...

      Διαγραφή
    2. να σε ρωτησω, πως θα το ζητησω σκετο ρελε 220v η εχει καμμια ιδιαιτερη ονομασια και χαρακτηριστικα?

      Διαγραφή
    3. Αν τον ζητήσεις με τα χαρακτηριστικά που σου έγραψα παραπάνω θα τον βρείς σίγουρα. Αλλιώς ο ηλεκτρολόγος θα σου προτείνει κάποιον με ίδια ή παρόμοια χαρακτηριστικά.

      Διαγραφή
  4. τυχαιος πολυ καλη δουλεια μια απορια η αντισταση κλινει στους 70 c εμεις θελουμε 37,7
    υπαρχει δευτερος θερμοστατης που κλινει στους37,7;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αντίσταση που λες είναι η αντίσταση του νερού αυτή έχει το θερμοστάτη των 70C (Ενότητα ΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ, 5η φωτό O θερμοστάτης του πλυντηρίου για το ζεστό νερό και ενότητα ΥΓΡΑΣΙΑ).
      Η αντίσταση που θερμαίνει τη μηχανή έχει θερμοστάτη στους 37,7C (Ενότητα ΤΟ ΚΑΤΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ, 1η φωτό το "Β" και 3η φωτό Ο θερμοστάτης).

      Διαγραφή
  5. δηλαδη επανερχομενος στο θεμα ο θερμοστατης των 70 λειτουργει ζεσταινοντας το νερο στους 70c χωρις να επιρεαζεται η θερμοκρασια του χωρου των αβγων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς είναι εντελώς ανεξάρτητος από τη θερμοκρασία του θαλάμου. Απλώς έχω αφήσει την αντίσταση του πλυντηρίου και το θερμοστάτη της όπως ήταν γιατί με το νερό ζεστό ανέβαζα καλύτερα την υγρασία. Βέβαια το κύκλωμα της θέρμανσης του νερού το χρησιμοποιώ μόνο στις τελευταίες μέρες για την εκκόλαψη.

      Διαγραφή
  6. φιλε σε ποιο μερος εβαλες το "ματσουκι" του θερμοστατη..γιατι δεν το βλεπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το σπιράλ του θερμοστάτη είναι στο ύψος των θηκών των αυγών και επειδή το καλύπτει το πλαίσιο δε φαίνεται στις φωτό. Μπήκε σε αυτή τη θέση και όχι ψηλότερα γιατί δεν έφτανε το σύρμα του σπιράλ. Σε μηχανές του εμπορίου αλλά και στο internet που έψαξα το έχουν σε διάφορες θέσεις από την κορφή μέχρι τη μέση της μηχανής. Πάντως στη δική μου δεν έχει απόκλιση στη θερμοκρασία, δουλεύει μια χαρά.

      Διαγραφή
  7. σε ευχαριστω που απαντας αμεσα κατι ακομα ηθελα να σε ρωτησω επιτυχανεις ιδια θερμοκρασια και κατω απο τα αυγα. γιατι εχω κανει και εγω ενα μηχανημα απο κοντρα πλακξε ,δεν το εχω δοκιμασει ακομα με αυγα αλλα εχω μεγαλη διαφορα θερμοκρασιας ..πχ μεχρει εκει που θα ειναι τα αυγα ειναι 37.4-37.9 και κατω εκει που εχω το νερο 32-33...λες να πιραζει κιολας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εμένα η θερμοκρασία είναι ίδια σε όλη τη μηχανή. Μπορείς αν θέλεις να έχεις παντού ίδια θερμοκρασία ή να μονώσεις καλύτερα τη μηχανή ή να βάλεις εσωτερικά ένα ανεμιστηράκι να ανακατεύει τον αέρα. Η θερμοκρασία σε κλωσσομηχανή χωρίς ανεμιστήρα πρέπει να είναι 101,5 βαθμοί Φαρενάιτ (38,6 C), μετρημένη στην κορυφή του αυγού, αυτό πρέπει να αφορά εσένα οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα με τη μικρότερη θερμοκρασία στα χαμηλά σημεία. Στις κλωσσομηχανές με ανεμιστήρα η θερμοκρασία, μετρημένη σε οποιοδήποτε σημείο της κλωσσομηχανής, πρέπει να είναι 99,5-100 βαθμοί Φαρενάιτ (37,5-37,77 C).

      Διαγραφή
  8. Καλημερα.
    να ρωτησω τα πουλακια που βγαινουν πως κανεις τον εμβολιασμο τους και μετα ποσες μερες?
    Ευχαριστω.
    Pol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν εμβολιάζω τα πουλιά που βγάζω εδώ και 2 χρόνια και δεν έχω καμιά απώλεια μέχρι τώρα. Αντιθέτως τα πουλιά που αγόραζα και ήταν εμβολιασμένα πάντα μου έβγαζαν αρρώστιες και τα έχανα σε ποσοστό 60-70%.

      Διαγραφή
  9. Καλησπερα με λενε κυριακο να ρωτησω ποσα αμπερ ειναι το ρελιε και πωσ μετραμε την υγρασια ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Κυριάκο το ρελέ AEG VI2224MU (666790) είναι 24Α. Την υγρασία την μετράω με αναλογικό υγρασιόμετρο.

      Διαγραφή
  10. Καλησπερα τις τελευταιες μερες που βαζεις σε λειτουργεια την αντισταση του νερου
    Δεν ανεβαινει η θερμοκρασια πανω απο 37,7 ? Δλδ δεν επηρεαζει την θερμοκρασια της μηχανης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η αντίσταση του νερού δεν λειτουργεί διαρκώς, την έχω με μπουτόν και την ανάβω 2 φορές το 24ωρο. Αυτό είναι αρκετό για να ανεβάσει την υγρασία στο 70-75%, χωρίς να ανεβάζει τη θερμοκρασία.

      Διαγραφή
  11. Καλησπερα .πολυ καλη δουλεια.
    ειμαι και εγω στη κατασκευη μιας για πρτικια ποιο πολυ.και εχω μια απορια σχετικα με το γυρησμα των αυγων.καθε ποτε γυρνανε και πως γινετε η κινηση.;δηλαδη γυρνανε συναιχεια .κανουν δηλαδη τη κινηση αριστερα δεξια συναιχεια η μια κινηση τωρα και μετα σταμανε.σε ρωταω για να καταλαβω και να δω πως θα κανω τη καρασκευη.εχβ ολα τα ιλικα .το μοτερ και εχω πραγματικα κολληση στο θεμα γυρισμα.αν μπορεις βοηθησε με λιγο σε αυτο.ευχαριστω προκαταβολικα και συγνωμμη για την εκθεση που εγραψα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα, Στις μηχανές του εμπορίου τα αυγά είναι σε διαρκή κίνηση με μοτέρ 1r/h εγώ έχω μοτέρ 3r/h και έτσι η κίνηση τερματίζει αναγκαστικά σε κάθε πλευρά. Έχω βάλει χρονοδιακόπτη και μεταξύ των κινήσεων μεσολαβεί 1 ώρα.

      Διαγραφή
  12. Σε ευχαριστω για τη γρηγορη απαντηση σου πραγματικα..
    Αν καταλαβα καλα μια κινηση ανα πλευρα ανα μια ωρα ειναι καλα
    Για τα ορτικια θα πρεπει να προσεξω κατι αλλο;και κατι ποιο συμαντικο ....που θα βρω αυγα...δε εχω ψαξει αλλα μιας και μιλαμε μηπως υπαρχει καποιος εμπιστος που μπορω να προμηθευτω ...οχι τζαμπα εννοειτε..σ ευχαριστω και παλι.....
    αρα θελω ενα χρονοδιακοπτη που να ανοιγει το κηκλωμα του μοτερ καθε μια ωρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι μία κίνηση ανά πλευρά κάθε μία ώρα. Για τα υλικά και τη συνδεσμολογία δες την προτελευταία φωτό του άρθρου.
      Οτι γράφω στο "ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ ΓΙΑ ΑΥΓΑ ΚΟΤΑΣ" ισχύει και για τα αυγά ορτυκιών με τη διαφορά οτι ο χρόνος εκκόλαψης είναι 16-17 μέρες.
      Κάτι σημαντικό είναι να μη βιαστείς μόλις φτιάξεις τη μηχαν΄γ να βάλεις μέσα αυγά. ΚΑΝΕ ΔΟΚΙΜΕΣ. Δοκίμασε τη θερμοκρασία, την υγρασία, την κίνηση (εγώ έκανα δοκιμή βάζοντας στις θήκες πέτρες για να εξομοιώσω το βάρος και την έβαλα να δουλέψει μιά βδομάδα, την 7η μέρα μου έβγαλε τζόγο το μοτέρ, ,φαντάσου να είχα μέσα αυγά....)
      Αυγά δεν ξέρω που μπορείς να βρεις, ίσως από κάποιο γνωστό σου? (Πάντως αν βρεθείς σε αδιέξοδο κάνε μιά προσπάθεια με αυγά ορτυκιών από κανένα πολυκατάστημα, πρόσεξε μόνο να είναι όσο το δυνατόν πιό φρέσκα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να είναι γονιμοποιημένα ακι αν όχι θα έχεις πετύχει μιά άριστη προσομοίωση της διαδικασίας....)

      Διαγραφή
  13. Πολύ καλή δουλεια.. Πες μου σε παρακαλώ πως σύνδεσες την αντίσταση συλικόνης έτσι ώστε να ψύχεται από το ανεμιστηράκι και να μην καίγεται?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στη 15η φωτο φαίνεται το ανεμιστηράκι 12V. Πίσω από αυτό φαίνεται η αντίσταση σιλικόνης. Το ανεμιστηράκι δουλεύει συνεχώς και στέλνει τον αέρα προς την αντίσταση και το πίσω τοίχωμα. Η αντίσταση λειτουργεί με το θερμοστάτη. Για να βάλω την αντίσταση πήρα ένα κομμάτι από το κουνελόσυρμα που έφτιαξα το ταψάκι εκκόλαψης και το τύλιξα σε κύλινδρο και πάνω του τύλιξα την αντίσταση. Επειδή εδώ δεν μπορώ να βάλω εικόνα ή σχήμα για καλύτερη εξήγηση στείλε μου mail για να σου στείλω εικόνες και σχέδια για καλύτερα.

      Διαγραφή
  14. καλησπερα
    πολυ καλη δουλεια
    θα ηθελα αν μπορεις να ανεβασεις αναλυτικο σχεδιο για το μοτερ
    που παει καθε καλωδιο και πως συνδεεται στους διακοπτες
    επισης διακοπτης κουνιας τι ειναι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγνώμη για την καθυστέρηση στην απάντηση.
      Διακόπτης κούνιας είναι το κόκκινο διακοπτάκι που φαίνεται στην τέταρτη φωτό κάτω δεξιά στην πρόσοψη της μηχανής. Υπάρχουν με φωτάκι εσωτερικά και χωρίς είναι απλά ON-OFF.
      Δες τη φωτό με τη συνδεσμολογία του κινητήρα (η προτελευταία φωτό) νομίζω είναι πολύ αναλυτική).

      Διαγραφή