Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΕΚΚΟΛΑΨΗΣ ΓΙΑ ΑΥΓΑ ΚΟΤΑΣ

  • Τα αυγά που θα τοποθετηθούν στην κλωσσομηχανή πρέπει να είναι καθαρά, μέτριου μεγέθους, κανονικού σχήματος και χωρίς ρωγμές.
  • Η κλωσσομηχανή πρέπει να τοποθετείται σε δωμάτιο που έχει σταθερή θερμοκρασία.
  • Βάλτε σε λειτουργία την κλωσσομηχανή σας 24-48 ώρες πριν από την τοποθέτηση των αυγών.
  • Αν τα αυγά έχουν αποθηκευτεί σε δροσερό χώρο πρέπει να φτάσουν σε θερμοκρασία δωματίου, για τουλάχιστον 6 ώρες  πριν από την τοποθέτηση στην κλωσσομηχανή.
  • Μην τοποθετείτε στην κλωσσομηχανή λιγότερα από έξι αυγά.
  • Τα αυγά τοποθετούνται στις θήκες με τη μυτερή πλευρά προς τα κάτω.
  • Η θερμοκρασία σε κλωσσομηχανή χωρίς ανεμιστήρα πρέπει να είναι 101,5 βαθμοί Φαρενάιτ (38,6 C), μετρημένη στην κορυφή του αυγού, ενώ στις κλωσσομηχανές με ανεμιστήρα η θερμοκρασία,  μετρημένη σε οποιοδήποτε σημείο της κλωσσομηχανής, πρέπει να είναι 99,5-100 βαθμοί Φαρενάιτ (37,5-37,77 C).
  • Μην επαναρυθμίζετε τη θερμοκρασία της κλωσσομηχανής τις πρώτες 24 ώρες από την τοποθέτηση των αυγών.
  • Μη γυρίζετε τα αυγά τις πρώτες 24 ώρες από την τοποθέτηση στην κλωσσομηχανή.
  • Γυρίζετε τα αυγά από τη 2η μέχρι την 18η ημέρα.
  • Όταν γυρίζετε τα αυγά με το χέρι, τα χέρια σας πρέπει να είναι πλυμένα.
  • Τα αυγά πρέπει να γυρίζουν τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα σε τακτά χρονικά διαστήματα - πέντε φορές είναι ακόμα καλύτερα.
  • Η υγρασία θα πρέπει να είναι 50-60% κατά τη διάρκεια των πρώτων 18 ημερών της επώασης. Την 18η ημέρα αυξήστε το επίπεδο υγρασίας περίπου στο 70-80%.
  • Κάθε 7-10 ημέρες ελέχγετε τα αυγά και αφαιρέστε τυχόν μη-γόνιμα ή νεκρά έμβρυα.
  • Τα αυγά κότας εκκολάπτονται σε 21 ημέρες.
  • Μετά από κάθε χρήση πλύνετε και απολυμάνετε την κλωσσομηχανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου